Öppet sinne och gott samarbete
Våren 2019 var det invigning av hisschaktet på Bygdoy Allé 14 med servering och lite gott i glasen. Intresset var så stort vid eventet att man till och med fick gå till affären en extra gång för att köpa fler glas.
I trappuppgången står Henning A. Johansen och hälsar alla välkomna till den första visningen av lägenheterna och hisschaktets galleri. Han berättar om renoveringsprocessen och tankarna bakom de annorlunda lösningarna. I sitt tal tackar han inte bara sin fru (på norska betyder KONE just fru), utan också KONE för ett öppne sinne, gott samarbete och ett lyckat slutförande. Här kan man njuta av fotografierna på väggen medan man väntar på hissen. Bilderna är väl synliga i det vita ljuset, vilket ger schaktet en mycket speciell atmosfär.
Hiss med mervärde på flera sätt
Henning A. Johansen säger att han och hans bolag Christiania Eiendom, är otroligt nöjda med att arbeta med KONE som gav ett mycket professionellt intryck vid införsäljningen.
– Ett ovanligt lösningsorienterat gäng, och mycket lätta att samarbeta med, säger Johansen. Hissen levererades enligt avtal och budget. Produkten fungerar också mycket bra, säger Johansen.
Byggherren önskade ett mervärde när de skulle spendera pengar på en hiss, och ville därför dokumentera byggprocessen. De fick kontakt med fotografen Bertrand Deck som tackade ja till uppdraget. Han är inte fotograf på heltid, utan arbetar som arkitekt till vardags. Under byggtiden gick Deck runt bland utslagna väggar och rivna golv medan han knäppte av små ögonblick. Det är just dessa ögonblick vi studerar medan vi väntar på hissen här på Bygdoy Allé 14.
– Det var ett otroligt spännande projekt och resultatet blev bra, säger Deck och ler.
Ovanligt kreativ kund
KONEs ansvariga designer för projektet var Odd Arne Erikstad. Han berättar att innan avtalet mellan KONE och byggherren var klart så diskuterades flera olika lösningar och möjligheter för hissen.
– Valet föll på ett hisschakt där den ena väggen är baksidan av den gamla trappan i tegelsten, medan övriga väggarna byggdes i Leca, förklarar Erikstad.
– Kunden ville att hissen skulle vara speciell och ha samma New York-känsla som lägenheterna, och kom på idén med att använda den bakre väggen i schaktet som ett galleri där det skulle hänga bilder.
Därför blev resultatet glasväggar i både schakt- och korgdörrar, så att de boende och besökare kan stå och beundra fotografier i hisschaktet medan man väntar på hissen.