I Tobias Möllers vardag kretsar det mesta kring hissar. Han hjälper fastighetsägare att hitta lösningar som ger dem säkra, hållbara och energieffektiva hissar och tillgängligheten i deras fastigheter. Ibland innebär det att modernisera hissar som är 100 år gamla och andra gånger att installera helt nya. Det kan handla om ett tidigare hisslöst hus eller ett hus med en äldre hiss som ersätts med en ny hiss. Gemensamt är att hissarna skapar möjlighet för fler att enkelt förflytta sig i sin vardag.
– Genom att installera en hiss tar vi helt enkelt bort ett stort tillgänglighetsproblem. Ärligt talat känns det inte rätt i dagens samhälle att man ska behöva flytta från ett område man trivs i bara för att man inte kan gå i en trappa längre. Jag var nyligen i kontakt med en fastighetsägare som hade många barnfamiljer i huset och som saknar hiss. Då är det inte möjligt att få med barnvagnen upp till lägenheten, utan du tvingas lämna den nere i entrén. Tänk själv att bära en liten bebis på ena armen och matkassar på den andra. En hiss kan göra stor skillnad i en sådan situation, säger Tobias.
Säkerheten kommer alltid först
Den största utmaningen är ofta fastighetskonstruktionen som gör att det ibland kan vara utmanande att få plats med en säker hisslösning.
– Hissen vet vi hur vi ska bygga, men det som kan vara knepigt är att anpassa den till själva fastighetens utformning. Det handlar inte bara om utrymmet där hissen ska installeras, utan lika mycket om säkerhetsaspekter. Vi löser alltid problemen – vi kan få plats med en hiss på bara några kvadratmeter. Men säkerheten tummar vi aldrig på. Tvärtemot vad många tror så är det dock möjligt att installera hissar i princip alla typer av hus. Är det inte möjligt att få in en hiss i själva huset så finns ofta möjligheten att sätta den utanpå.
Drömhissen är en riktig höjdare
Även om gamla hissar ligger Tobias varmt om hjärtat så har han en väldigt modern drömhiss – faktiskt så pass modern att den inte är klar ännu.
– Hissen kommer att finnas i Jeddah Tower som just nu byggs i Saudiarabien. Tornet sägs bli åtminstone en kilometer högt, och blir världens högsta byggnad. Hissarna kommer ha världens högsta fallhöjd. Det måste man ju bara prova!
Om Tobias
Började praktisera med hissar redan 2005. Numera är han säljare på KONE men är i grunden utbildad elektriker och har tidigare arbetat som montör och tekniker.
Om KONE och tillgänglighet
Vi har lång erfarenhet av tillgänglighetsfrågor med fokus på innovativa lösningar. Vårt Tillgänglighetsstipendium delas ut årligen tillsammans med Parasport Sverige och bidrar på ett tydligt vis till att fler människor kan leva ett mer fysiskt aktivt liv. Stipendiet går till idrottsanläggningar som idag saknar viktiga anpassningar för personer med funktionsvariationer. Initiativet är en del av vår långsiktiga strategi för att öka tillgängligheten för fler människor i vårt samhälle.