WELCOME TO KONE!

Are you interested in KONE as a corporate business or a career opportunity?

Corporate site

Would you like to find out more about the solutions available in your area, including the local contact information, on your respective KONE website?

Your suggested website is

United States

Visit country site

Till toppen av sidan

KONEs historia

KONEs svenska historia går tillbaka ända till 1887 då den första hydrauliska personhissen installerades i Stockholm av Graham Brothers som senare kom att införlivas i KONE. I Sverige har KONE ca 1 000 medarbetare fördelade på 28 kontor över hela landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Huvudkontoret är beläget i Kista. Där sitter även vårt kundcenter som är bemannat dygnet runt, årets alla dagar – alltid tillgängligt med snabb hjälp och service.

Åren 1887 - 1918

1887

installeras den första hydrauliska personhissen, på Hovslagargatan 2 i Stockholm av Graham Brothers som senare införlivas i KONE.

1894

installerar Graham Brothers den första elhissen på Norrmalmstorg 4, Stockholm

1910

grundas KONE i Finland. Så småningom går KONE ihop med Asea Graham och KONE blir en ledande hissleverantör globalt.

1910

Den första KONE-loggan från 1910 har en tydlig design som reflekterar företagets anständiga rötter som reparatör till elektriska motorer. Ordet “osakeyhtiö” under loggan är det finska ordet för “företag”.

Ordet kone betyder maskin på finska.

1917

Finland blir en självständig nation! Innan självständigheten var Finland en del av kejsardömet Ryssland.

1918

Den första hissen som tillverkades av komponenter producerade av KONE blev installerad i Helsingfors år 1918. Efter första världskriget var efterfrågan på hissar låg och KONE producerade endast fyra hissar om året, en siffra som växte till 100 år 1924. Vid 1928 tillverkade KONE en hiss om dagen.

Åren 1920 – 1947

1920

KONEs tekniska direktör, Walter Jakobsson och hans fru, Ludovika, vinner olympiskt guld i paråkning.

1924

stod KONEs moderbolag, Strömberg, inför konkurs, belastat av skulder från kriget och föråldrad teknik. Affärsmannen Harald Herlin la märke till att KONEs dotterbolag var lönsamt samt värda lite mer än moderbolagets skuld. Han köpte dotterbolagen och år 1924 blev KONE ett självständigt bolag med Herlin som styrelseordförande och främsta ägare.

1935

invigs den första svenskbyggda rulltrappan i varuhuset EPA.

1938

invigdes med kunglig pompa och ståt landets första längre rulltrappor på Solliden, Skansen.

1947

Från och med 1947 var arbetarna tvungna att spendera sina somrar med att infria företagets del av Finlands krigsskadestånd. KONE instiftade sommarläger för de anställdas barn, en tradition inom KONE som pågår än idag.

Åren 1957 - 1996

1957

öppnar KONE sitt första utländska dotterbolag, KONE Sverige, med huvudkontor i Södertälje.

1967

får Kaknästornet både de högsta och snabbaste hissarna, med 125 m lyfthöjd och en hastighet på 5 m/s.

1967

KONEs affärsverksamhet hade utvecklats vid den här tiden och loggan designades om för att representera företagets internationella ambitioner. Den symboliserar hisskorgar, hisschakt och förmodligen byggnader. De blå och vita färgerna representerar den Finska flaggan och fungerar som en länk till KONEs rötter.

1974

tar KONE över alla aktier i KONE Asea Graham och det nya namnet i Sverige blir KONE Hissar AB.

1980

går KONE in på marknaden för automatiska dörrar och portar.

1996

lanserar KONE världens första maskinrumslösa hiss, KONE MonoSpace, en teknisk revolution både utrymmesmässigt och miljömässigt. Driven av hissmotorn KONE EcoDisc, en tunn och rund anordning, placerad inuti hisschaktet blev KONE MonoSpace den i särklass mest energieffektiva och miljövänliga hissen för sin tid. Hissen blev snabbt en standard inom hissindustrin och KONE överförde senare teknologin från låga byggnader till även mellanhöga och höga byggnader.

Åren 2009 – 2016

2009

KONE blir först i branschen med en hiss med energiklass A.

2012

KONE står som vinnare i Red Dot Award, ett av många produkt- och designpriser vi fått genom åren.

2013

KONE UltraRope® revolutionerar marknaden för höga byggnader. Den superlätta KONE UltraRope-teknologin ger oöverträffad miljöeffektivitet, pålitlighet och tålighet samtidigt som även hissens prestanda förbättras. Den undviker nackdelarna med befintliga stållinor – hög energiförbrukning, utsträckta linor, stora rörliga vikter samt stillestånd på grund av svajande byggnader. Med KONE UltraRope kan hissar i framtiden transporteras upp till 1 000 höjdmeter.

2014

KONE rankas som nr 42 av världens 100 mest innovativa företag enligt tidskriften Forbes, och som nr 6 på den europeiska listan.

Tidningen Newsweek utser KONE till världens 12:e grönaste företag.

2015

installerar KONE 46 hissar och 64 rulltrappor i Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia.

2016

I februari 2016 tillkännager KONE ett avtal med IBM att använda ”Watson Internet of Things Cloud Platform” för att samla in och spara utrustningars data, bygga applikationer och utveckla nya lösningar. Under kommande år ska KONE koppla upp hissar, rulltrappor och portar till moln-baserat underhåll för att minimera utrustnings stopptid och kunna utföra reparationer snabbare.

År 2017 & framåt

2017

KONE och IBM utför pilotprojekt i Sverige med uppkopplade intelligenta hissar. Powered by Watson IoT (Internet of Things).

Över en miljard människor använder KONE hissar och rulltrappor varje dag. Företaget finns i nästan 60 olika länder och har 400,000 kunder världen över.

2020

KONE levererar 6 stycken hissar till The Point i Malmö. Alla med KONEs “Destination Control System”.

Hela KONEs historia kan du läsa på kone.com (engelsk sida)

LADDA NER BROSCHYR

Med fokus på smidig, säker och hållbar förflyttning - det vi kallar People Flow. KONE är din helhetsleverantör inom hissar, rulltrappor, rullband, portar och automatiska dörrar.