Till toppen av sidan

Fem finalister - vem tar hem drömhissen?

KONE utlyste tävlingen ”Svenska hissdrömmar” tidigare i höst där vinnande förening får en ny hiss! Nu är fem finalister uttagna. Nedan ser du bostadsrättsföreningarnas motiveringar och bilder.

Brf Asea-Stan, Västerås

Den centrala mötesplatsen – mötesplatsen som alla tar för given men ingen tar hand om.

Hissen i vårt 8 våningshus på Rotorvägen är den plats där alla grannar träffas, åtminstone någon gång varje dag. Det är den plats där möten sker, tycke uppstår och kontakter knyts – på väg till jobbet på morgonen, med hunden på lunchen eller den sista färden efter en sen kväll.

Samtidigt är det en plats för tystnad, både enskild och i grupp. Inte nog med att det är en central mötesplats, hissen är och förblir i sig själv ett kommunikationsmedel – det är där vi sätter upp lappar och information.

Hissen är en central plats för alla boende i huset, men även en mötesplats som efter många år av trogen tjänst får lite egen kärlek – väggarna är märkta efter otaliga års klistrade lappar om renoveringar, arga-lappen över renovering eller information från styrelsen. Så det är dags för vår hiss på Rotorvägen att förnyas och möta de förväntningar som framtiden ställer på en gammal trotjänare. Hissen är för de boende i vårt 8 våningshus inte bara ett transportmedel utan den ska fortsätta vara den outtalade mötesplatsen i vårt hus. Hissen ska även i sig själv vara en samtalsgenerator – istället för att som idag vara negativt laddade med yttranden såsom ”varför går den alltid ned i källaren istället för till entréplan” så vill vi att hissen ska sporra till trevliga samtalsämnen om nya ljusa kulörer, driftsäkerhet och moderna kommunikationslösningar. För det är inte bara hissen som objekt som är centralt, vår gamla trotjänare till hiss använder fortfarande traditionell gsm-teknik som hisstelefon, vilket med yngre boenden alltid är ett spännande samtalsämne. Möjligheten i att även i hissen få tillgång till moderna digitala kommunikationsmöjligheter är något som verkligen återkopplar till tanken om att hissen är en mötesplats – vara den fysiska eller virtuella kommunikations-mötesplats..

BRF Kastanjetten, Solna

Kära Jury…

…vi är i hisskeligt stort behov av er hjälp!

Förrådsgatan 5, och alla vi som bor där, är trötta på hissnande mardrömmar.

Därför lämnar vi med hissade förväntningar in vårt bidrag och hoppas

att mardrömmarna snart är hisstoria.

Hissen är gammal. Så gammal att…

1. …springorna i säkerhetsgallret inte uppfyller dagens standard.

2. …den stannar ungefär fyra gånger per år.

3. …det är tveksamt om vi idag skulle kunna ta emot en medlem med funktionsnedsättning.

4. …de tunga hissdörrarna utan stoppmekanismer väcker grannar med buller och brak.

Summa summarum: Hissen må vara ett antikt, fint exemplar. Den lämnar dock en del att önska när det kommer till funktionalitet och nytta.

Tack

Med förhoppning om att våra hissdrömmar blir verklighet

BRF Ruuth 8, Helsingborg

På Prästgatan 16 vi en gammal hiss har

Om du ej åker själv, vilken tid den tar

Att en dörr innan hissen behöva öppna

Får till och med den mest tålmodiga att tröttna

När hissen väl kommit fram och sina dörrar slår upp

Måste du vara snabb och lika vaken som en tupp

Då du ynka sekunder på dig har att gå ut

Aj, min axel - jag står inte ut

Rösttalande hiss, Spotify och hissen oss lyda

Ni anar inte vad det skulle betyda

Vi håller våra tummar och tår

Så vi slipper få ännu fler gråa hår

Brf Vale 23 Stockholm, Stockholm

Recension: Hiss Sveavägen 121 (Brf Vale)

Betyg: 2

Utan hissen stannar Sverige. Det är möjligen lite tillspetsat, men nog behövs hissen när matkassarna är blytunga, orken svag och trappstegen känns för många.

Den gamla hissen på Sveavägen 121 är en juvel värd att vårda. I sitt nuvarande skick är den dock inte ett smycke: den gnisslar och stannar med en hård duns, träpanelen och golvet är slitet, järngrinden slamrar och, inte minst, motorn behöver bytas ut.

För några år sedan bodde Veronica Maggio i huset. Hon var en känd artist redan när hon flyttade in men hade tagit klivet upp i den allra högsta popdivisionen när hon lämnade lägenheten på tredje våningen. Med ett hus ritat av Sven Wallander, som en gång i tiden var med och

utformade bebyggelsen på Kungsgatan, finns det alltså både byggnadshistoriska och pophistoriska värden att vårda. Värden som håller på att gå förlorade.

Hissen är idag en skugga av sitt forna jag – därav det låga betyget - men den har potential att åter bli den mittpunkt den en gång var. Och mer än så: det kanske blir en resa upp och ner till tonerna av Veronica Maggio.

Dan Backman

Kulturskribent, våning 4-boende på Sveavägen 121 och (smått hissrädd) hissåkare.

Äppelvikens Bostäder, Bromma

Våran gamla Kone hiss så även kallad "spökhissen" som för ett alldeles eget liv särskilt på natten efter klockan 24.00 då är det ingen av våra gamlingar som vågar åka denna förfärliga "spökhiss" dessutom slamrar den och lever om så folk vaknar mitt i natten och undrar vad som föregås, men ingen har vågat gå ut och se vad det beror på, inte ens en gång hiss -jouren vet vad det kan beror på.

Däremot på dagtid betjänar den alla gamlingar troget hela dagarna i ett och det är dom väldigt tacksamma för med sitt stora tålamod, (dom älskar ju faktiskt sin gamla trotjänare "spökhissen Kone") som gör mycket stor nytta för alla!

Men en ordentlig uppdatering skulle nog vara på sin plats.

Så en ny hiss vore rena underverket!

Är du intresserad av hissmodernisering?