WELCOME TO KONE!

Are you interested in KONE as a corporate business or a career opportunity?

Corporate site

Would you like to find out more about the solutions available in your area, including the local contact information, on your respective KONE website?

Your suggested website is

Inget föreslaget land kunde hittas

Visit country site

Till toppen av sidan

OBS! "STARTUPS" SÖKES

Startups – nystartade företag – är coola, flexibla och innovativa. Storföretag har de ekonomiska muskler som krävs för att förverkliga idéer. Om de samarbetar kan båda dra nytta av det – så länge kemin stämmer.

Det är en kylig novemberdag i Helsingfors, men temperaturen i Mässcentrum stiger för varje minut. På scenen glänser svetten när hoppfulla ungdomar lanserar sina idéer för finansiella investerare. Det som pågår är Slush, världens främsta matchmaking-arrangemang för företag. Nära scenen sitter Jukka Salmikuukka, KONEs chef för nya affärskoncept. Men vad kan ett storföretag som KONE förvänta sig av ett arrangemang för nya entreprenörer?

– Vi arbetar tillsammans med nystartade företag för att snabba på vår innovationsprocess, för de är kreativa, snabba och redo att använda ny teknik. Det är inte längre enskilda företag som konkurrerar, utan snarare ekosystem, säger Jukka.

Genom att dra nytta av de nystartade företagens flexibilitet kan KONE fokusera på sitt kärn-ekosystem och låta snabbare visionärer hitta nya vinklar för att förbättra kundupplevelsen. – Vi är övertygade om att 1 + 1 = 3, säger Jukka.

SLÅR SINA KLOKA HUVUDEN IHOP

Jätteföretag som Apple och Google samarbetar med små, flexibla teknikföretag, berättar Slush vd Riku Mäkelä.

– Samarbetet kan anta formen av pilotprojekt med utvalda nystartade företag som öppnar upp digitala gränssnitt och APIer för nya appar eller genomför hackathoner och tävlingar, förklarar Riku.

KONE använder sig aktivt av samtliga tre metoder. Vid Slush 2014 gav KONE apputvecklarna följande API-utmaning: ”Om vi ger er gränssnittet, vilka appar kan ni skapa åt oss?” Segrarna iBeaconfi fick 15 000 euro i prispengar för att göra prototyper med KONE.

2014 skickade KONE ut en öppen begäran om People Flow-relaterade ekosystem med fokus på mer än det tekniska och hjälper nystartade företag att producera kommersiellt genomförbara produkter.

SÄKERHET MED INDOOR NINJA

LANSERAR IDÉER FÖR FINANSIELLA INVESTERARE
LANSERAR IDÉER FÖR FINANSIELLA INVESTERARE

En ny besökshanteringsapp som utvecklats av det estniska nystartade företaget Indoor Ninja testas nu i det futuristiska kontorskomplexet Navigator i Tallinn. Appen konstruerades helt och hållet av Indoor Ninja som ett KONE-lett pilotprojekt med integrationsstöd från KONE.

Medan de flesta åtkomstkontrollsystem innebär att besökarna måste stanna i entréhallen och inte kommer in i hissarna gör Indoor Ninjas app att byggnadens hyresgäster kan hantera flödet av besökare via sina egna smarta telefoner. När värden har godkänt besökaren tar hissen automatiskt gästen till önskat våningsplan.

– Hissarna kan endast användas av personer som har godkänts av hyresgästen. Det ger bättre säkerhet och lägre kostnader, och dessutom behövs ingen receptionspersonal. Och som om det inte vore nog innebär den här lösningen att vi kommer ett steg närmare de smarta städernas era, säger Marko Kull på Capital Mill, som äger Navigatorbyggnaden.

Samarbetet mellan ett litet och ett stort företag var perfekt i det här pilotprojektet, berättar Peep Paum, grundaren av Indoor Ninja och vd på Mobile Digital OÜ. – Ett nystartat företag kan ha en bra idé, men utan finansiering kan den bli värdelös. Vi är övertygade om att storföretag kan bli flexiblare och effektivare på att utveckla prototyper med sådana här arrangemang, säger Peep.

RENA MAGIN

Jukka Salmikuukka säger att Indoor Ninja ger en försmak av vad som kommer att hända i framtiden. – Snart kommer vi att ha navigeringssystem som kan tänka själva och automatiskt gör allt från att beställa hissar och tända ljuset till att leda dig dit du ska. Det är precis detta som integrerat People Flow handlar om – en tjänst som upplevs som rena magin.